Suplements nutricionals

Els suplements vitamínics són productes que concentren gran quantitat de nutrients i serveixen per a complementar la ingesta alimentària en situacions especials, però no han de substituir una dieta saludable.

En circumstàncies normals, una alimentació adequada i equilibrada proporciona tots els nutrients necessaris per al normal desenvolupament i manteniment d’un organisme sa.

Cal aclarir que, malgrat que s’utilitzen diferents noms per a referir-nos a aquests productes, la denominació legal correcta és complements alimentosos.

Quan prendre suplements vitamínics?

Els complements alimentosos només estan indicats quan la dieta no puga satisfer per complet els requeriments nutricionals.

Per a portar una bona alimentació, existeixen instruments com la piràmide de l’alimentació saludable o el plat per a menjar saludable, que tradueixen els coneixements científics en aliments i ens ensenyen de manera clara com menjar per a cobrir la nostra demanda de nutrients i mantindre la salut.


És recomanable prendre’ls?

El seu ús pot estar justificat en alguns grups de població o etapes de la vida, per exemple, en el cas de dones embarassades, persones amb poc accés a la llum solar i baix consum de productes lactis sencers, persones vegetarianes, o amb alteracions metabòliques, o pacients que prenguen medicació crònica que cause dèficit de vitamines.

Encara que aquests productes són de venda lliure, els sanitaris són els professionals que tenen els coneixements i eines oportunes per a avaluar i orientar al pacient.

Existeixen suplements vitamínics naturals?

Els complements alimentosos estan regulats per la legislació. Això significa que la seua composició està determinada.

A més de vitamines i minerals, els complements alimentosos poden contindre aminoàcids, àcids grassos essencials, fibra, diverses plantes i extractes d’herbes.

En l’etiquetatge dels suplements vitamínics figura obligatòriament la denominació de les categories de nutrients o substàncies que caracteritzen el producte, o una indicació relativa a la naturalesa d’aquests nutrients o substàncies.

Existeixen vitamines i minerals obtinguts de fonts animals o vegetals, i vitamines i minerals de síntesis. La puresa i estructura química del producte determinarà la seua efectivitat.

No obstant això, el natural no significa que no tinga risc. Una ingesta de vitamines i minerals excessiva i continuada pot ser perjudicial per a la salut en algunes ocasions, i així ho adverteix la EFSA, establint uns nivells màxims d’ingesta admissible, tenint en compte totes les fonts de la dieta.